Adakah harga emas akan meningkat sehingga $3,000 USD selepas melepasi harga tertinggi?

(Berita Kitco) Emas telah memecah rekod tertinggi baru dengan pergerakan besar-besaran melebihi $2,070 seauns setelah Amerika mengenakan larangan (ban) import minyak dan tenaga lain dari negara Russia.

Logam berharga menjana rekod tertinggi baru sebanyak $2,078.80 seauns, meningkat lebih daripada 4% dalam sehari, didorong oleh belian aset selamat (safe-haven) dan lindung nilai (inflation-hedge). Emas Comex bulan April berakhir pada tahap $2,075.30, meningkat $80 pada hari itu.

Ketidakpastian geopolitik mengenai Ukraine dan sekatan baru terhadap Russia telah mewujudkan permintaan kukuh terhadap emas. Menurut penganalisa, pelabur melihat logam berharga sebagai pelindung nilai (inflation-hedge) terhadap risiko, inflasi, kejutan ekonomi dan ketidaktentuan geopolitik tambahan.

Sejak perang di Ukraine bermula, ETF emas sahaja menyaksikan 55 tan aliran masuk, kata penganalisa Commezbank Daniel Briesemann.

Seperti yang dibuktikan oleh aliran masuk ETF yang tinggi secara berterusan, Emas telah mendapat permintaan yang tinggi sebagai aset selamat (safe-haven). Menurut Bloomberg, aliran masuk berjumlah lebih daripada 14 tan semalam; aliran masuk sejak pencerobohan Ukraine oleh Russia berjumlah 55 tan.”

Selain itu, konflik geopolitik tertentu ini telah merebak ke dalam jangkaan ekonomi dan inflasi yang lebih luas, yang menjadikan kesannya terhadap emas lebih kekal.

“Kami hanyut ke dalam sekatan penuh,” kata ketua strategi global TD Securities Bart Melek kepada Kitco News pada hari Selasa. “Biasanya, premium risiko kepada emas berikutan peristiwa geopolitik berkurangan dengan cepat. Tetapi dalam keadaan ini, walaupun keadaan menjadi tenang, anda masih akan menghadapi masalah inflasi. Dan ia tidak kelihatan seperti ia akan tenang dalam masa terdekat. Anda mengharapkan keamanan, tetapi ia nampaknya tidak berdasarkan apa yang kita lihat kebelakangan ini. Kita akan mendapat kejutan bekalan ini secara menyeluruh.”

Presiden AS Joe Biden berkata pada hari Selasa yang lalu bahawa dia akan mengharamkan semua import minyak Russia. “Kami mengharamkan semua import minyak dan gas Rusia dan tenaga,” kata Biden kepada pemberita. “Ini bermakna minyak Russia tidak lagi boleh diterima di pelabuhan AS, dan rakyat Amerika akan memberikan satu lagi tamparan hebat kepada mesin perang Putin.”

Kerajaan UK juga menyertai AS, menyatakan bahawa ia akan mengharamkan semua import minyak Rusia.

Pada awal hari itu, Timbalan Perdana Menteri Rusia Alexander Novak mengancam untuk memotong bekalan gas EU dengan menutup Nord Stream 1, saluran paip gas utama Rusia-Jerman, jika import minyak Rusia diharamkan.

“Adalah jelas bahawa penolakan minyak Russia akan membawa kepada akibat bencana untuk pasaran global,” kata Novak dalam satu kenyataan di televisyen negara. “Kenaikan harga tidak dapat diramalkan. Ia akan menjadi $300 setong jika tidak lebih.”

Akibat daripada perkembangan ini ialah kejutan harga tambahan dan inflasi yang jauh lebih tinggi untuk lebih lama daripada yang dianggarkan sebelum ini, kata Melek. “Sudah tentu, dalam tempoh terdekat, tidak banyak untuk menggantikan bekalan Russia itu. Saya katakan kita boleh melihat minyak $145, tetapi ia boleh meningkat lebih tinggi,” katanya.

Bagi emas, ini bermakna lebih banyak permintaan, termasuk lebih banyak pembelian bank pusat, yang memberi kesan besar kepada harga disebabkan volum biasa yang terlibat.

Adakah harga emas $3,000 USD bakal berlaku pada tahun 2022?

Memandangkan sekatan terhadap Russia terus meningkat, beberapa penganalisa tidak menafikan harga emas menghampiri $3,000 seaun.

Hal ini kerana apabila rekod tertinggi emas dari 1980-an diselaraskan untuk inflasi, ia akan berada pada $2,927 seauns, kata Melek. “Dari segi nominal, itu adalah kira-kira $850 pada tahun 1980,” katanya. “Apabila saya menyesuaikannya untuk inflasi, ia berada pada $2,927. Itulah rekod tertinggi jika anda menyesuaikannya untuk inflasi.”

Laluan ke tahap itu berkemungkinan berlaku berdasarkan potensi pembelian emas bank pusat yang boleh dilihat oleh dunia pada tahun ini dan ketidaktentuan di sekitar kenaikan kadar Rizab Persekutuan.

Emas dilihat sebagai aset ketara yang tiada siapa boleh mengambilnya, kata Melek. “Saya mengesyaki terdapat banyak pembelian oleh bank pusat. Ternyata $600 bilion rizab asing Russia tidak digunakan kerana bank pusatnya telah disekat. Satu-satunya perkara yang kelihatan berdaya maju sekarang ialah emas fizikal.

Pengalaman ini serupa pada peringkat individu, kerana akaun anda boleh dibekukan. Jika mereka memotong internet anda, anda tidak boleh mendapatkan wang anda. Tetapi tiada siapa yang boleh mengakses bahan fizikal,” katanya.

Graf harga emas meningkat secara drastik dan mencatatkan rekod tertinggi.

Di samping permintaan tambahan, jangkaan inflasi telah melonjak pada skala global sebagai tindak balas kepada kejutan bekalan komoditi.

The Fed akan berada dalam keadaan yang sukar dari segi dasar polisi,” kata Melek. “Jika mereka menjadi agresif, apakah itu benar-benar membantu inflasi? Tidak juga. Kejutan bekalan ada di sana. Kesan inflasi daripada kadar yang lebih tinggi akan muncul. Dan sudah ada kejutan bekalan negatif, jadi mungkin tidak bijak untuk melakukannya. Pengetatan dasar polisi Fed tidak akan cukup untuk menyebabkan kadar sebenar meningkat dengan mendadak. Oleh itu, emas akan lebih tinggi.”


Rujukan:

https://www.kitco.com/news/2022-03-08/Is-3k-next-for-gold-price-after-breaching-all-time-highs.html