Bersedia Kenaikan Harga Barang 30% hingga 200%

Rakyat negara ini perlu bersedia berdepan dengan kenaikan harga barang yang dijangka antara 30 hingga 200 peratus menjelang 2022 ekoran fenomena global dan spekulasi peniaga. Semua barangan keperluan asas dijangka menghadapi kenaikan, terutamanya makanan kerana sehingga kini negara masih bergantung kepada aktiviti import untuk menampung ke­perluan domestik. Ditambah nilai ringgit yang menyusut pada kadar RM4.24 berbanding dolar Amerika. Tekan link bawah untuk info lanjut

https://www.google.com/amp/s/limaminit.com/harga-barang-naik-sehingga-200-tahun-depan-apa-rakyat-perlu-buat/amp/

Bila kita kita berada dalam keadaan ekonomi sebegini, apakah ia sebenarnya. Dalam ekonomi sebeginilah dikatakan sebagai inflasi. Dengan peningkatan harga, setiap unit mata wang cuma dapat membeli barangan dan perkhidmatan dalam jumlah yang kurang daripada sebelumnya.

Walaupun apa kadar inflasi yang diumumkan, kadar inflasi sebenar dapat dirasai oleh rakyat jelata, bila harga keperluan harian dan perkhidmatan naik mendadak dan keadaan akan lebih teruk lagi kerana ia diramal akan menaik dengan lebih tinggi lagi menjelang 2022.

Inflasi juga mencerminkan penurunan dalam kuasa beli wang iaitu satu kehilangan nilai matawang. Bila harga barang semakin naik, kuasa beli menurun dan ia memberi kesan kepada nilai matawang ringgit yang menyebabkan nilai ringgit semakin menyusut.

Apa kaitan dengan harga emas?

Sedangkan barang biasa pun naik, manakan emas, tentulah naik juga kan? Jadi nilai emas akan naik walaupun harga emas dunia tidak naik.

Kenapa begitu? Kerana harga emas dunia adalah dalam dollar Amerika dan bila ditukar kepada ringgit Malaysia harga emas akan lebih tinggi kerana kita perlu ringgit yang lebih banyak untuk membeli berat emas yang sama, walaupun harga emas dunia tidak naik.

Contoh harga emas dunia pada tahap USD 1800/oz, harga emas Malaysia pada masa itu adalah RM190/g. Kini pada harga emas dunia yang sama USD 1800/oz harga emas Malaysia berharga RM263/g.

Keadaan ini terjadi bila nilai ringgit Malaysia jatuh dan menyebabkan harga emas ringgit Malaysia naik. Jadi cuba fikir, apa situasi kewangan anda dalam keadan ini.

Situasi dimana pendapatan bulanan anda sama, tapi perbelanjaan bulanan anda meningkat. Akan lebih susah sekiranya pendapatan hanya cukup makan, atau tiada simpanan, ada simpanan wang, nilai pun sudah turun. Apa pula nasib usahawan yang tiada sumber lain yang boleh dibuat modal pusingan?

Apa pula kelebihan penyimpan emas bila kita berada dalam situasi begini? Penyimpan emas pasti tersenyum kerana duit yang mereka simpan sebelum ini sudah dapat diselamatkan dalam bentuk yang nilainya telah berkembang.

Sekiranya anda baru bermula, tahniah saya ucapkan kerana anda telah mengambil langkah yang bijak, kerana tanpa anda lakukan sesuatu yang berbeza sekarang, posisi kewangan anda masih tetap sama.

Sekiranya anda belum mula lagi, adalah lebih baik anda mula sekarang, tiada soal lambat atau cepat. Bayangkan betapa ruginya anda tidak ada simpanan emas 5 tahun akan datang.

Ambil peluang dengan kemudahan yang ada sekarang, melalui akaun emas, pembelian boleh dibuat serendah RM100 atau 1g, atau anda juga boleh memilih membuat pembelian melalui kaedah Easy Payment Purchase EPP Patuh Syariah yang membolehkan anda membeli dengan bayaran bulanan sama ada 6x atau 10x.

Klik link bawah untuk daftar percuma dan saya akan bantu anda untuk memulakan simpanan emas anda.

https://publicgold.me/shuhaidaramli