De-Dolarisasi Dipercepatkan: Adakah Dolar Amerika Syarikat (AS) Dalam Masalah?

[Terdapat] percepatan negara yang cuba memisahkan mereka daripada dolar Amerika Syarikat

Damian White, Sr. Penasihat Logam Berharga

Sejak piawaian emas ditinggalkan, ekonomi dunia telah memulakan eksperimen monetari terbesar yang pernah dijalankan. Untuk masa yang lama, AS menikmati kedudukan pengaruh ke atas eksperimen itu dengan dolar diperkukuh sebagai mata wang rizab dunia. Apabila penguasaan itu semakin lemah, kita tidak tahu ke mana ini membawa kita.

Tonton The Gold Spot minggu ini untuk mendengar Scottsdale Bullion & Coin Precious Metals Advisor Joe Elkjer & Sr. Precious Metals Advisor Damian White menerangkan permulaan pesat penyahdolarisasi, daya penggeraknya dan sebab pelabur pintar mencari aset keras seperti emas dan syiling perak, jongkong emas dan jongkong perak.

Penguasaan Dolar Masa Lalu

Sejak pertengahan 1940-an, dolar AS telah menjadi perekat yang mengikat keseluruhan ekonomi global. Segala-galanya daripada barangan tempatan dan perdagangan antarabangsa kepada komoditi utama seperti minyak dan gas telah didagangkan dalam USD.

Ekonomi asing mencari dolar untuk kestabilannya, dan AS menikmati pengaruh yang tiada tandingannya di pentas dunia. Kini, penguasaan selama beberapa dekad itu bersama-sama dengan keselamatan ekonomi global sedang diserang apabila banyak negara berpisah daripada dolar.

Percikan Krisis Perbankan

Negara Lawan AS telah secara aktif berusaha untuk menurunkan takhta dolar AS selama bertahun-tahun, tetapi ia memerlukan krisis perbankan domestik untuk benar-benar menetapkan arah aliran de-dollarisasi. Hampir setiap institusi perbankan di AS mempunyai jumlah kerugian tidak nyata yang menakutkan pada “balance sheet” disebabkan kerugian bon yang didorong oleh kenaikan kadar agresif Fed.

Apabila bank-bank runtuh di seluruh AS, tidak hairanlah mengapa negara-negara secara aktif menyahkan “balance sheet” mereka daripada perbendaharaan dan bon.

Pemimpin asing kini melihat dolar AS sebagai risiko dan bukannya aset ekonomi. Tiada siapa yang mengesyaki de-dolarisasi boleh berlaku begitu cepat, namun setiap hari nampaknya negara lain mempelbagaikan daripada dolar.

China Mengetahi Tolakan De-Dolarisasi

Di mana sahaja AS gagal di pentas antarabangsa, China bersemangat mengisi kekosongan itu. Di sebalik pengabaian maya dasar Timur Tengah pentadbiran Biden, Xi Ji Ping baru-baru ini menjadi perantara perjanjian damai bersejarah antara Arab Saudi dan Iran. Pada masa yang sama, China mengeratkan hubungannya dengan Kremlin apabila Rusia ditolak daripada urusan dunia.

Langkah diplomatik ini digunakan sebagai mata wang untuk memajukan matlamat ekonomi CCP sehingga menjejaskan langsung dolar AS.

Pengaruh China yang semakin berkembang di Timur Tengah menyebabkan pembelian gas asli cecair pertama negara dalam mata wang mereka, mengancam penguasaan Petroyuan. Selain itu, China dan Brazil baru-baru ini bersetuju untuk meninggalkan dolar untuk perdagangan.

Logam Berharga dalam De-Dolarisasi Dollar Di Masa Depan

Sebelum percubaan mata wang fiat ini, emas memberikan kestabilan kepada ekonomi global. Kini, segala-galanya menjadi satu kitaran apabila pelabur pintar secara aktif memindahkan pelaburan kertas mereka kepada emas, perak dan aset keras lain. Sekali lagi, orang ramai mencari perlindungan daripada kejatuhan sistem yang disokong fiat yang tidak dapat dielakkan.

Bank pusat mendahului caj itu dengan 125 tan pembelian emas sepanjang tahun lalu. Momentum itu tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan apabila kerajaan mencatatkan penggunaan emas tertinggi mereka untuk memulakan tahun ini dalam lebih sedekad. Harga emas bertindak balas kuat terhadap langkah ini dengan meletus daripada corak pegangan 15 tahun, menandakan tahun yang besar untuk 2023.

Maklumkan Diri Anda & Lindungi Kekayaan Anda

Proses de-dollarisasi semakin meningkat setiap hari kerana negara-negara digalakkan oleh kegagalan kerajaan untuk memisahkan daripada USD.

Ancaman yang akan berlaku kepada ekonomi AS ini mendorong ramai pelabur untuk melindungi kekayaan mereka dalam emas fizikal, perak dan aset keras lain. Pada ketika ini, setiap pelabur harus mengambil kira situasi berkenaan dan merancang dengan sewajarnya. Ia mungkin menjadi lebih teruk dari sini.


Sumber: Scottsdale https://www.sbcgold.com/blog/de-dollarization-rapidly-accelerates/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly_price_recap&utm_content=vlog_04052023