KELEBIHAN SIMPANAN EMAS

Emas merupakan aset yang sangat bernilai. Sejak ribuan tahun lalu, emas digunakan sebagai wang sebenar dan terbukti mengekalkan nilainya sehingga hari ini.

Emas yang paling mudah dimiliki. Tak perlu berhutang dan bayar deposit tinggi, boleh mula serendah 1 gram, guna duit poket sendiri!

Ini 1 dinar emas. Pada zaman nabi, nilai 1 dinar emas mampu membeli seekor kambing. Hari ini, 1 dinar emas bernilai sekitar RM1200, juga mampu membeli seekor kambing. Nilai emas tidak susut sejak 1400 tahun lalu. Tidak hairanlah ianya beberapa kali disebut dalam Al-Qur’an. Tidak seperti duit ringgit, saban tahun nilainya semakin berkurang!

5 SIFAT ISTIMEWA EMAS

#1 Takat lebur (melting point) emas ialah 1,064 °C. Kebiasaannya kita membakar kek pada suhu 180°C, kek sudah cukup masak. Pada suhu ini juga duit kertas boleh terbakar dan hangus, logam timah juga boleh cair tetapi emas tidak akan terjejas pada suhu ini.

#2 Emas tidak dapat dimusnahkan. Walaupun dibakar ia tetap jadi ketulan emas semula, tidak reput, tidak busuk, tidak berkarat dan sentiasa bersinar cantik.

#3 Emas tiada tarikh luput. Zaman atau kerajaan telah bertukar tetapi emas terus bernilai dan diterima.

#4 Emas tidak boleh dicipta, dicetak atau dimusnahkan oleh manusia. Nilainya akan semakin meningkat kerana jumlah emas yang ada di muka bumi ini adalah terhad.

#5 Emas adalah konduktor elektrik yang sangat baik. Emas digunakan sebagai logam sentuhan dalam industri elektronik kerana ia merupakan konduktor yang baik bagi kedua-dua elektrik dan haba.

EMAS PENYELAMAT KETIKA BERLAKU KECEMASAN

Emas sesuai dijadikan sebagai alternatif simpanan dan sangat berguna apabila berlaku kecemasan. Bila berlaku kecemasan, anda boleh dapatkan wang tunai segera. Emas boleh dijual atau dipajak di mana-mana kedai emas atau Ar-Rahnu terdekat.

sumber: Ar-Rahnu YAPEIM

Kita tak tahu apa yang akan berlaku di masa depan.

Bagaimana dengan kerjaya kita, pendidikan anak-anak dan kelangsungan hidup keluarga kita pada masa hadapan? Simpanan emas dapat dijadikan pelindung harta dan dengan izin Allah membantu memudahkan kehidupan diri dan keluarga pada masa hadapan

sumber: Oh Bulan

MANA LEBIH BAIK, EMAS SIMPANAN ATAU BARANG KEMAS?

Zaman dulu, ramai orang simpan emas dalam bentuk barang kemas. Selain boleh dijadikan perhiasan, barang kemas juga adalah simpanan yang akan digunakan bila berlaku kecemasan. Namun sekarang ada cara yang lebih baik dan menguntungkan untuk menyimpan emas. Anda boleh simpan dalam bentuk jongkong emas atau dinar

Beza paling ketara ialah kualiti emas. Emas simpanan biasanya emas 24k atau emas 999, manakala barang kemas biasanya dibuat daripada emas 22k atau emas 916.